Какъв профил за гипсрокартон трябва да изберете?

Изборът на профил за гипсокартон изисква допълнително внимание. Важно е да разгледате видовете и размерите на профилите, както и няколко други важни детайла, за да направите правилния избор. В следващите редове ще обобщим какви видове профили за гипскартон има и какви са техните предназначения.

Какъв профил за гипсрокартон трябва да изберете?

Уникални качества

При сухото строителство единствената задача на профила е да поддържа цялата структура на гипсокартона на място. За тези употреби обикновеният метален профил няма да свърши работа. Претеглянето на конструкцията е задължително. Това, че рамката на профила е твърде тежка, не е добре. Конструкцията от гипсокартон или ще се клати и скърца, или ще падне.

Хората смятат, че майстор с голям опит може да използва всякакви профили и все пак да постигне превъзходен резултат. Не всичко от това, което се казва в това твърдение, е вярно. За конструкцията ще са подходящи само профили, специално направени за работа с гипсокартон. Възможно е под ръка да няма профил от търсения тип, но един опитен майстор може да промени неподходящия профил в подходящ.

Подборът на материалите, използвани за изработване на образците на профилите, определя тези промени. Можете да използвате метали, които са огъваеми. Повечето конструкции са изработени от поцинкована стомана, но някои са изработени и от алуминий. Тъй като са много скъпи, те не са много популярни. По-евтино е да се използва стомана.

Числа и видове

Една къща, направена от дърво, например, може да се построи без никакви метални профили. При гипсокартона обаче тази възможност не е налична. Съществува огромен брой различни метални профили за GKL.

Всички те могат да бъдат разделени на две основни групи в зависимост от мястото на закрепване: към стената или към тавана.

Така се прави класификация в зависимост от предназначението:

Довършителни профили и възможности за направа на нови стени.

Всеки от подвидовете има много различни части, които се различават по дължина, дебелина, широчина, способност за огъване и степен на носимоспособност. Също така трябва да говорим за арките, тъй като техните профили са много различни поради формата си. Някои експерти дори ги поставят в различна група.

Няма нужда от някои от профилите, защото те могат да бъдат подменени. Използването на всеки конкретен образец улеснява много работата. Ето защо, ако нямате голям опит, по-добре е да купите всичко необходимо, отколкото да се опитвате да спестите малко пари. Можете спокойно да опитвате нови неща, ако вече знаете как да използвате тази инсталация и сте се упражнявали с нея.

UD профил

Спокойно може да се нарече този тип профил основен. Върху него се монтира цялата рамка, защото е много здрав. Този алуминиев профил е носещ. Той може да бъде както гладък, така и перфориран, след като се добавят укрепващи елементи, за да стане по-здрав. Освен това този избор е по-лесен, защото не е необходимо сами да пробивате дупки за винтовете. Цялата конструкция ще бъде стабилна и няма да скърца и да се клати, ако правилно закрепите тези видове профили.

UW профил

Профилни водачи, които се използват за изграждане на всякакви видове стени от гипсокартон. Прикрепен към стената той придържа гипсокартона. За изработката му се използва метална лента, която е изработена от поцинкована стомана. Оттук нататък UW ще се използва за изработване на профил на стелаж.

Тези профили са интересни, тъй като се използват само за вътрешното оформление. Така че с тяхна помощ можете да изграждате само вътрешни стени.

CW профил

В тази категория има стелаж, но той има малко по-различна задача от тази на UD. Рамката е направена по-здрава с помощта на CW профили, които я правят твърда и стабилна. Водачите ги държат на място. Стъпка, разстоянието между тях зависи от всеки човек, но 40 см е често срещано число.

CD профил

Тези профили задържат тежестта. Това означава, че те носят цялото тегло на конструкцията и нейното покритие. Можете да монтирате този вид профили както отвътре, така и отвън. В повечето случаи тези видове се използват за монтаж на тавана. Освен това буквите „CP“ означават „таванен профил“, което до голяма степен ви подсказва за какво се използва.

Дъговиден профил за арки

Дъговидните профили не са същите като стандартните профили за гипскартон. Първоначално майсторите са се опитали да направят дъговидни отвори с обикновени прави профили, но не са успели. След като направили разрези, някои от тях са си помислили, че би било функционално да сгънат профила във формата на дъга. Отначало дъгата не била гладка, а ъглова, но това е по-добре от нищо.

Някои много добри производители се възползваха от идеята и направиха образци за това как се правят дъговидни отвори. Възможно е да се правят както части, които се огъват добре от работниците, така и профили, които имат фиксирана крива. Възможно е да се прикрепят извити части към втория случай, който има вдлъбнат и изпъкнал профил. Ето защо изпъкналите и вдлъбнатите елементи се предлагат в едни и същи размери.

PU профил

В тези профили има ъгли. Те имат за цел да предпазят външните ъгли на гипсокартона от повреда или удар. Едно от нещата, които ги отличават, е големият брой отвори. Задачата на дупките не е да ви позволят да завиете профила към гипсокартона, както е в други случаи. В този случай дупките помагат на мазилката да се залепи по-добре за метала, като го предпазват от нараняване между грубата повърхност и слоя мазилка. Само ако следвате всичко, което той казва, той ще ви предпази толкова, колкото е необходимо.

PM профил

Този тип профили се използват за директни довършителни работи, като мазилките например. За да може правилото да се плъзга възможно най-лесно по него и да изглажда слоя мазилка, те са необходими. Така, след дълъг и труден процес, профилите се залепват директно към гипсокартонения лист с разтвор за мазилка. Това се прави, за да е сигурно, че слоят материал е нанесен равномерно и за да не се налага да се плаща твърде много за труд и материали.

Профили за предпазване

В допълнение към стандартния ПУ има различни видове профили за гипсокартон. Те имат за цел да предпазят ъглите от повреди, които не са необходими. Формата е интересна; в много отношения тя прилича на ПУ, но вместо перфорация се използва плетене на тел. Това е най-евтиният вариант и тежи най-малко, но пък най-добре залепва за гипса. Най-добре е да закупите стандартен ПУ, изработен от алуминий, докато по-добрата версия може да бъде изработена от поцинкована стомана.

Шапка

По отношение на това какво прави и как се закрепва, този профил за гипсокартон е много различен от останалите. Когато е необходима висококачествена изолация на преградата, се използва именно той. Профилът „Шапка“ не се нуждае от анкери или релси, за да бъде монтиран самостоятелно. Обикновено се закрепва към тавана, но може да се закрепи и към стената. Полимерният слой покрива цинка, за да се изработи.

Z-профили

Като допълнителни укрепващи ребра се използват така наречените Z-профили. Обикновено те се купуват за покриви, но могат да се използват и за укрепване на гипсокартонени плоскости, което става все по-често срещано явление. Компанията, която го е произвела, твърди, че с него могат да се заменят два С-профила. Това ще спести Г-образния профил.

Прието е Г-образният профил да се нарича Г-образен профил. Не забравяйте, че това има същото значение. Но те не са същите като ПУ или ъглови. Носещата система разполага с възможности за избор на L-образни профили. Техният материал е стомана, която е поцинкована. Поради това дебелината им започва от 1 мм, което прави детайлите здрави. Такива профили биха били тежки, но силната перфорация елиминира от този проблем. Елементът във формата на буквата L се използва за завършване или започване на цялата конструкция.